Yurt dışında üniversite eğitimi görmek isteyen öğrencilerin en önemli sorunlarından biri konaklama sorunudur. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki üniversitelerin % 70’inin kampüslerinde öğrenci yurdu bulunmaktadır. Genellikle iki kişilik odalardan oluşan bu yurtlarda tek kişilik oda seçenekleri de olabilmektedir. Üniversite yurtlarında banyo ve tuvaletler genelde ortak kullanım alanlarında bulunmakla birlikte bazı üniversite yurtlarında her odaya özel banyo ve tuvalet de olabilmektedir. Üniversitelere ait yurtların yıllık ücretleri ise 2.500 dolar ila 5.500 dolar arasında değişmektedir.
Üniversitelere ait yurtlarda kalmak istemeyen öğrenciler eşyalı bir oda kiralamak istediklerinde bulundukları şehre ve konuma göre 200 dolar ila 500 dolar arasında aylık kira öderler. İki odalı ve eşyalı bir daire kiralamak isteyen öğrencilerin ise 250 dolar ila 700 dolar arasında aylık kira masrafları olur.
Amerika Birleşik Devletleri’nde üniversite öğrencilerinin üniversitelerin sunduğu hizmetlerden yararlanabilmek için her dönem başında ödemek zorunda oldukları bir katkı payı vardır. Bu katkı payı üniversiteden üniversiteye 50 dolar ila 250 dolar arasında değişmektedir. Öğrencilerin yıllık kitap ve kırtasiye gideri de ortalama 500 dolar civarındadır. Ancak bu maliyeti düşürmek isteyenler öğrenciler, ikinci el kitap ve malzemeler alabilir veya oldukça yaygın olan takas yoluna başvurabilirler.
Amerika Birleşik Devletleri’nde yurt dışından gelen öğrenciler için sağlık sigortası yaptırma zorunluluğu vardır. Bu sigortanın yıllık maliyeti, kapsamına göre 600 dolar ila 1.700 dolar arasında değişmektedir.
Yeme – içme giderleri söz konusu olduğunda, üniversitelere ait yurtlarda kalan öğrenciler bazı öğünleri yurtlarda yediklerinden yemek masrafları aylık 200 dolar ila 300 dolar arasında olur. Bütün öğünlerini dışarıda yiyen öğrencilerin yemek masrafları ise 300 dolar ila 500 dolar arasında olacaktır.
Oldukça gelişmiş ulaşım olanaklarına sahip olan Amerika Birleşik Devletleri’ndeki şehirlerde öğrencilerin aylık ortalama 100 dolar civarında ulaşım masrafları olur. Araba almak veya kiralamak isteyen öğrencilere ise Türkiye’de sahip oldukları ehliyetlerin orada sadece 6 ay geçerli olduğunu hatırlatalım.